Tentang Kami

Buku yang bagus terhasil kerana ilham kreatif

Perbadanan Kota Buku (PKB) telah ditubuhkan pada tahun 2011 sebagai sebuah Syarikat Berhad Jaminan Kerajaan (CLBG)

19 Mei 2009, gagasan penubuhan KBKL telah dizahirkan semula menerusi ucapan YB Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, Timb. Perdana Menteri, merangkap Menteri Pelajaran di Majlis Pertemuan Pemimpin dengan Sasterawan Negara Malaysia anjuran ITBM di Putrajaya. Memo KSU kepada YB Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin bertarikh 26 Oktober 2010 telah bersetuju sebuah Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) ditubuhkan.

Keputusan kabinet di masa yang sama memutuskan bagi mandat ini, sebuah Kompleks Kota Buku akan didirikan di Lot 780 dan Lot 691 Kuala Lumpur yang kini menempatkan Sekolah Kebangsaan (L) Jalan Batu, Sekolah Pendidikan Khas (Cacat Penglihatan) Jalan Batu, Sekolah Kebangsaan (P) Jalan Batu. Terkini, Lot 780 dan Lot 691 telah diwartakan sebagai salah satu projek River of Life di bawah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)

Mandat Kota Buku

Pusat Buku Malaysia

Hub untuk penulis, penerbit dan pembaca

Membuka pusat sehenti bagi menghimpunkan penulis, penerbit, ilustrator, ejen Literari dan pembaca. Pusat Buku Malaysia ini kelak akan menyediakan ruang kondusif dan komersial kepada seluruh ekosistem perbukuan tanah air.

Pusat Rujukan dan Platform Antarabangsa

Membawa dan mempromosikan kandungan Malaysia ke pasaran luar negara

PKB menjadi Pusat Rujukan insitusi perbukuan merangkumi, pembelajaran, penyelidikan, konsultasi, jualan dan pemasaran untuk semua jenis bahan bacaan. PKB juga berperanan dalam membawa kandungan Malaysia ke pasaran luar negara dengan harapan kandungan Malaysia boleh bersaing dengan pasaran luar negara.

Pemangkin Buku Masa Hadapan

Mempromosikan dan memberi pendedahan berkenaan Buku Masa Hadapan

Membangunkan dan menyediakan sebuah fasiliti (platform / arkib) yang akan mengumpulkan koleksi bahan terbitan dalam dan luar negara untuk diakses oleh semua pihak terutamanya (pustakawan, ahli akademik, pelajar, pensyarah dan lain-lain yang berkaitan dengan industri perbukuan negara).

Ikuti Platform Media Sosial Kami

Kemaskini info perbukuan anda melalui kemaskini terkini dari media sosial kami

Hubungi Kami

Hantarkan persoalan anda kepada kami. Kami akan memberi maklum balas secepat mungkin

Emel Rasmi

info@kotabuku.my

No Telefon

+603 8230 8058
+6018 203 6330

Laman Sesawang

mukasurat.my
bookcapital.my